Frågor och svar om kriget i Ukraina
Här kan du läsa svar på några av de vanligaste frågorna vi får relaterat till kriget i Ukraina. Hittar du inte svaret du söker är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
Här kan du läsa svar på några av de vanligaste frågorna vi får relaterat till kriget i Ukraina. Hittar du inte svaret du söker är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
Vår verksamhet pågår som vanligt, men vi följer hela tiden utvecklingen noga. Det är en fruktansvärd situation med ett krig i Ukraina och all den osäkerhet som följer. Osäkerheten ger negativa reaktioner i marknaden men banken står stark.
Vi har mycket låg riskexponering mot Ryssland. I vår års- och hållbarhetsredovisning på sidan 90 kan vår utlåning utläsas per geografisk uppdelning. I kategorin ”övrigt” som motsvarar 0,11 procent (SEK 1,77 miljarder) av den totala utlåningen utgör Ryssland en ytterst liten del av den kategorin.
Vad gäller vår indirekta exponering så är vi en del av det internationella finansiella systemet och har på så sätt som alla finansiella aktörer en indirekt exponering. Den indirekta exponeringen för banken är inte påtaglig.
Vi är en lågriskbank med stark kapital- och likviditetsposition. Vi står mycket starkt.
I dagsläget har såväl USA som EU utfärdat sanktioner.
EU och USA har infört sanktioner riktade mot ett antal ryska banker, ryska politiker samt ryska privatpersoner och företag.
Vi följer hela tiden utvecklingen och uppdaterar löpande informationen om gällande sanktioner.
Ja, banken liksom alla aktörer på marknaden är skyldig att följa sanktionerna.
Det går inte att genomföra transaktioner till parter eller områden som är föremål för sanktioner. Man bör även avvakta med nya investeringar i Ryssland och Ukraina.
Vi följer utvecklingen noga men spekulerar inte. Om nya sanktioner införs kommer vi följa dem.
Värdet i fonder kan komma att påverkas då marknadsvärdet på innehavet kan förändras. Fonder kan dessutom komma att stängas för handel om fondbolaget inte kan säkerställa en korrekt värdering av innehavet. Under den period en fond är stängd för handel kan ingen köpa eller sälja sina fondandelar.
Information om handelsstoppade fonder uppdateras löpande på laholmssparbank.se/Ukraina .
Det går inte att säga vad avsändarbankerna kan göra, men däremot när pengarna kommer till oss så hanteras de som alla inkommande betalningar gör från högriskländer, med AML-kontroller för att följa de rådande regelverk som finns.
Våra kunder kan inte utföra/ta emot betalningar, eller andra transaktioner via Swedbank till/från ryska eller belarusiska banker som är föremål för sanktioner. Detta gäller både privat- och företagskunder.
Ditt sparande i konton i banken är säkert och skyddas enligt reglerna för den statliga insättningsgarantin.
För fonder och värdepapper gäller investerarskyddet.
Sparande i form av till exempel aktier, fonder, valutor med mera kan komma att påverkas både i form av en värdeförändring och att de kan bli svåra att få tillgång till på grund av sanktioner
Vi rekommenderar dig just nu att själv plocka bort överföringen till de stoppade fonderna och hitta nya fonder som du fortsätter ditt sparande i. Det gör du enklast själv genom att logga in i appen eller internetbanken. Om du väljer att inte göra någonting kommer dina överföringar att stoppas och betalas tillbaka till dig så snart som möjligt.
Den ryska börsen har hållits stängd sedan måndagen den 28 februari, vilket innebär att värdet på fondens tillgångar är osäkra. Det värde som visas för Swedbank Robur Ryssland är ett indikativt pris (beräknat av fondförvaltaren den 30 juni) och ligger till grund för värdet i fonden. Fonden är dock fortfarande stängd så även om ett nytt värde visas så är det fortfarande inte möjligt att handla i fonden. Det går därför inte att köpa, sälja, flytta eller byta till en annan fond.
Swedbank Robur informerar och publicerar indikativa NAV* för Robur Ryssland på sin webbplats.
Fonder och sparande i orostider (swedbankrobur.se)
Carnegie har också valt att publicera ett indikativt pris för sin Carnegie Rysslandsfond A som syns i innehav men inte heller den går att köpa, sälja, flytta eller byta till en annan fond. För övriga externa Rysslandsfonder gäller den senast kända NAV-kursen per den 28 februari 2022 som värde.
*Ett indikativt pris/NAV är en beräknad fondkurs som inte går att handla på, det vill säga det går inte att köpa, sälja eller byta fondandelar i fonden.
Enbart kraftiga kurs/börsfall är inte något som i sig medför att vi tar beslut om stängning av en fond för handel.
Enligt gällande lagstiftning ska en fond stängas för handel när ett fondbolag inte kan säkerställa en korrekt värdering av fondens innehav.
Stängning av en fond för handel är ett kundskydd som säkerställer alla fondandelsägares intressen och lika rättigheter.
Under den period en fond är stängd för handel kan ingen köpa eller sälja sina fondandelar. Enligt lag träder likabehandlingsprincipen i kraft för att trygga att alla kunder behandlas lika och enligt samma förutsättningar.
Likabehandlingsprincipen är en grundläggande princip i fondlagstiftningen och innebär att samtliga, i det här fallet kunder/fondandelsägare, ska behandlas lika och ges samma förutsättningar.
Du som kund kommer att behöva lägga in nya ordrar när fonderna är öppna för handel igen.
Så snart fondbolaget kan göra en korrekt värdering av fondens innehav öppnas fonden för handel igen.
I princip sker tillfälliga stängningar av handel i fonder även vid andra tillfällen, exempelvis både vid ”bank holidays” och då marknadsplatser vid nationella helgdagar är stängda för handel, så vi har väl fungerande rutiner och processer för detta.
Banken har inte möjlighet att förskottera utbetalning ur fonden(erna) eftersom samtliga fondandelsägare skall behandlas lika.
Till dess att aktuella sanktioner upphävs eller justeras är ditt kapital låst. Fondandelarna likt de underliggande tillgångarna finns kvar givet situationen idag.
Sanktioner syftar normalt sett till att få någon att ändra beslut eller beteende. Med hänsyn till den pågående konflikten, finns inget svar på den frågan i dagsläget.
Via Aktiellt kommer banken löpande informera om marknadsinformation kopplat till händelserna i Ukraina www.swedbank-aktiellt.se/
Information om handelsstoppade fonder uppdateras löpande på laholmssparbank.se/Ukraina .
Fonderna kan inte köpas, säljas eller flyttas till annan fond så länge de är stängda.
Från och med 21/3 öppnades Roburs Östeuropafond för handel, men då enbart för sälj/byte från.
Den ryska börsen har hållits stängd sedan måndagen den 28 februari, vilket innebär att värdet på fondens tillgångar är osäkra. Det värde som visas för Swedbank Robur Ryssland är det senast indikativa priset* (beräknat av fondförvaltaren) och ligger till grund för värdet i fonden. Den är dock fortfarande stängd så även om ett nytt värde visas så är det fortfarande inte möjligt att handla i fonden. Det går därför inte att köpa, sälja, flytta eller byta till en annan fond.
Carnegie har också valt att publicera ett indikativt pris* för sin Carnegie Rysslandsfond A som syns i innehav men inte heller den går att köpa, sälja, flytta eller byta till en annan fond. För övriga externa Rysslandsfonder gäller den senast kända NAV-kursen per den 28 februari 2022 som värde.
*Ett indikativt pris/NAV är en beräknad fondkurs som inte går att handla på, det vill säga det går inte att köpa, sälja eller byta fondandelar i fonden.
Det är den senaste priset som fondernas innehav handlades innan ryska aktiemarknaden stängde. Den ryska börsen har hållits stängd sedan måndagen den 28:e februari, vilket innebär att värdet på fondens tillgångar är osäkra.
Nej, så länge fonderna är stängda kan inte några affärer ske.
Från och med 21/3 öppnades Roburs Östeuropafond för handel, men då enbart för sälj/byte från.
Eftersom Rysslandsfonden är stängd görs nya köp istället i Swedbank Robur Global Emerging Markets (alternativt Swedbank Robur Access Edge). Det gäller även andra stängda fonder med exponering mot Ryssland.
Flytt till och från Swedbank Försäkring kan inte ske så länge försäkringen innehar stängda fonder.
Utbetalningen stoppas tills fonderna öppnar för handel igen.
Utbetalningen kommer att bli lägre på grund av att utbetalning inte kan ske från de delar av innehavet som är i stängda fonder.
Betalningar kan inte skickas till länder, personer eller områden som omfattas av sanktioner. Utifrån rådande omständigheter har vi för tillfället valt att vara mer generösa gällande privata betalningar till Ukraina. Du som vår kund har möjlighet att göra en förfrågan till något av våra kontor om att du vill skicka pengar till en ukrainsk mottagare. Kontoren utgår från våra interna regler och rutiner och kommer att ställa ett antal frågor till dig rörande din betalning. Därefter kommer vi på banken att ta ett beslut om just din förfrågan och meddela dig.
Företagskunder i banken kan utföra betalningar via sina tjänster i godkända valutor. Dock går det inte skicka betalningar i det fall det finns finansiella sanktioner mot specifika personer, företag eller sammanslutningar/områden.
Kortinnehavare med kort utgivna av ryska banker kan eventuellt uppleva problem vid kortbetalning i butik eller online samt vid kontantuttag ur uttagsautomat.
På grund av rådande omständigheter och sanktioner mot Ryssland och delar av Ukraina går det sedan tidigare inte att göra kortbetalningar eller ta ut kontanter i uttagsautomat inom dessa områden. Till följd av den fortsatta situationen med sanktioner i området kommer möjligheten att betala med kort i Belarus begränsas allt mer. Du kan därför inte längre räkna med att ditt kort fungerar att betala med i Belarus. Planerar du att besöka Belarus behöver du undersöka hur betalning kan ske i landet.
Ta kontakt med Corporate & Retail Sales:
Stockholm 08-700 99 99
Göteborg 031-739 78 50
Malmö 040-24 22 99
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ("SWIFT") är en medlemsägd organisation, ägd av banker inom finansmarknaden som tillhandahåller ett stabilt och säkert telekommunikationsnätverk för finansiella transaktioner och konfidentiell information mellan banker, börshus och andra finansiella institutioner i hela världen. Swift-nätverket är operativt sedan 1977 och används för att sända information mellan banker och andra finansiella aktörer världen över så att betalningar och andra transaktioner kan genomföras på ett säkert och smidigt sätt.
SWIFT har beslutat att sanktionera ett antal ryska och belarusiska banker.
Detta innebär att våra kunder sedan den 7 mars 2022 inte kan utföra betalningar eller andra transaktioner via Swedbank eller sparbankerna till de berörda ryska bankerna och sedan den 14 mars 2022 inte till de berörda belarusiska bankerna.
DHL har stoppat alla leveranser till Ryssland, Ukraina och Belarus vilket innebär att det inte går att boka leverans till dessa länder. Kunderna kan därmed inte få sina kort levererade om de befinner sig i dessa länder.
Inget av våra kontor tillhandahåller kontanter. Om du behöver kontanter kan du vända dig till någon av Bankomats eller Kontantens automater.
Här hittar du information om hur mycket kontanter du kan ta ut med Swedbanks kort och var du hittar automaterna.
Vi använder nödvändiga cookies eller liknande tekniker för att webbplatsen ska fungera för dig. Det finns även cookies du kan välja som förbättrar din upplevelse:
Du kan ta tillbaka ditt cookie-medgivande när du vill, längst ner på webbplatsen eller under din profil när du är inloggad. Så hanterar vi cookies.
Du kan ta tillbaka ditt cookie-medgivande när du vill, längst ner på webbplatsen. Så hanterar vi cookies.
Behövs för att webbplatsen ska fungera smidigt och säkert och kan inte väljas bort. Möjliggör viktiga funktioner som inloggning och språkval.
Behövs för att funktioner och personanpassning ska fungera. Hjälper oss förstå hur webbplatsen används så att vi kan förbättra den. Informationen slås ihop för alla användare och kan aldrig kopplas till just dig.
Läggs till av våra partner och kan påverka innehåll och annonser som du ser på andra webbplatser.
Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies