Går inte intäkter och kostnader ihop?
Många företagare har fullt fokus på att öka försäljningen men för att få en stabil ekonomi för företaget är det bra att även ha koll på och löpande följa upp kostnaderna som ökar för många företag nu.
Många företagare har fullt fokus på att öka försäljningen men för att få en stabil ekonomi för företaget är det bra att även ha koll på och löpande följa upp kostnaderna som ökar för många företag nu.
De rörliga kostnaderna för exempelvis material, konferenser och abonnemang är ofta lätta att dra ner på. De lite mer fasta kostnaderna, till exempel för lokalhyra, anställda och räntor kan däremot vara svårare att påverka på kort sikt men ett råd är att ändå regelbundet se över företagets utgifter för att se om ni ska ändra eller försöka omförhandla något. Men var börjar man och hur ska man tänka? Här kommer våra tips!
Är företagets intäkter och kostnader i balans? Gör en budget (verksamt.se) för att beräkna företagets intäkter och gör en översyn av företagets kostnader.
Löpande utgifter i vardagen. Se över vad ni kan minska på utan att äventyra verksamheten. Vänta med underhåll som inte är akut. Utvärdera investeringarna löpande.
Lokaler och medarbetare är stora utgiftsposter. Är lokalerna rätt dimensionerade? Även om effekterna kan dröja för företag med långa hyreskontakt kan det vara läge att se över behoven Hur gör jag vid vakanser – ska jag ta in en ny medarbetare eller kan det vänta ett tag? Tänk dock på att det kan svänga fort och det tar tid innan en ny medarbetare kan vara startklar.
Hur ser avtal med leverantörerna ut? Kan ni förbättra villkoren? Stigande råvarupriser och brist på insatsvaror ökar behovet av att se över företagets inköpskostnader men också för att säkra inköp av det som används i verksamheten.
Prisjusteringar mot kunderna? Uppdatera företagets prissättning för att möta de stigande kostnaderna. Det gäller att inte sätta priset för lågt med risk för att inte kunna betala leverantörerna eller kunna ta ut en rimlig lön ur företaget. Genom god kunskap om och dialog med företagets kunder kan du se över affärskontrakten men också motivera eventuella prishöjningar.
Försök att få ner energikostnaderna med energieffektivisering eller satsningar på ny teknik.
Stresstesta era räntekostnader. Hur påverkas företagets räntekostnader av högre räntor?
Tjänsteresor och konferenser. Visst är det viktigt att ses på riktigt men kanske kan ni ha en mix av digitalt och fysiskt? Många företag har nu välfungerande rutiner för digitala kundevent och teammöten på distans. Fundera på hur ni kan få ihop ett sätt som passar just ert företag.
Sist men inte minst: kom ihåg att kostnadsjakten inte får försämra dina kunders upplevelse eller att ni blir helt osynliga för dem. Leveranser måste fortsätta att fungera, kvaliteten på dina varor och tjänster bibehållas och kunderna ska fortfarande ha möjlighet att kontakta dig. En dialog med dina kunder är viktig för att förklara läget. De flesta har förståelse för det.