När Abhishek Jacob Chethikatt och Naveen Sasidharan först kom till Sverige var det som studenter. Abhishek skulle ta en Masters-examen inom industriell ekonomi och Naveen pluggade till elektroingenjör i Linköping. Men efter att de själva stött på språkbarriärer i samhället och hört kompisar berätta om svårigheterna att kommunicera med läkare på sjukhus föddes idén till ett översättningsprogram.

– Vi hade en initial idé om att lösa språkbarriärerna i alla situationer, men sedan tittade vi på vilket område som hade störst behov och då upptäckte vi att det behövs inom sjukvården, säger Abhishek.

De utvecklade en prototyp av programmet och döpte det till Helen. En produkt som hjälper läkare och patienter att kommunicera trots att de inte talar samma språk.

Företaget Worldish var fött.

Samtidigt som Helen testades på kliniker i Östergötland upptäckte de båda grundarna entreprenörstävlingen Swedbank rivstart och kände direkt att deras tjänst skulle passa in perfekt där.

– Tävlingen riktade sig mot idéer med ett socialt värde och Worldish har alltid haft det fokuset. Vi ville skapa jämställdhet och hjälpa till så folk inte separeras på grund av språket. Swedbank rivstart var perfekt för oss, säger Abhishek.

Sagt och gjort. Abhishek och Naveen skrev ihop en konkret beskrivning av vad de ville uppnå med Helen och skickade sin ansökan till Swedbank.

En tid senare ringde det i telefonen.

– Vi fick ett samtal från Swedbank där de sa att vi var ett av 15 bidrag som valts ut av runt 4300 sökande och vi tänkte bara: ”Va?”. Det var en stor chock och ett av de bästa samtalen jag fått, säger Abhishek.

I tuff konkurrens utsågs de sedan till en av tio vinnare i Swedbank rivstart 2018.

– Det var de första riktiga pengarna vi fick in till företaget, så det var ett stort steg för oss. Det motiverade oss och vi fick ett erkännande efter priset. Priset tog oss definitivt till nästa steg, det var en bra rivstart för oss säger Abhishek.

– Priset tog oss definitivt till nästa steg, det var en bra rivstart för oss, säger Abhishek och skrattar.