Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Läge att starta eget?

Inför att starta eget kan tankarna ofta pendla mellan storskaliga drömmar och lika storskalig rädsla. Att drömma stort är bra, men ofta kan det vara klokt och tryggt att börja i liten skala, för att sedan växa bit för bit. Här är våra sex bästa tips för en tryggare företagsstart.

Covid-19 har fått katastrofal konsekvens för många företag och lagt sordin på många företagsdrömmar. Men en kris kan även innebära möjligheter för nya affärsidéer. Startar du litet och smart är chansen större att du når dina drömmar och slipper onödig oro på vägen. Här får du våra sex bästa tips för hur du kan lägga en långsiktig plan mot din dröm.

  1. Gör en ordentlig plan

    Innan du startar upp är det viktigt att du gör din research och tar reda på vad som krävs av dig, både tidsmässigt och ekonomiskt. Kolla att din affärsidé är vettig och att du kommer att ha tid och råd att driva den för att ge den vingar. Du behöver ta reda på allt ifrån vad det finns för risker, vilka konkurrenterna är och hur det ser ut med kunder, till hur mycket du kommer att behöva lägga på marknadsföring för att kunderna ska veta att du finns. Ska du öppna en butik på en avlägsen gata ser det förstås lite annorlunda ut jämfört med om du tänker starta konsultverksamhet och kanske redan har många kontakter som kan ge dig uppdrag. Ta med allt sånt i beräkningarna – och undvik glädjekalkyler.

  2. Se till att vara ekonomisk trygg

    Ett sparande inför att du startar upp är en bra idé. Det är lätt att vilja köra igång så fort som möjligt, men innan du får in pengar så att du kan ta ut lön kan det vara skönt att ha lite kapital avsatt för att leva på under tiden. Och är du ingen klippa på redovisning kan det vara en bra idé att redan från början ta hjälp av en revisor som sköter pappren. Glöm inte att ta med sådana löpande kostnader i din kalkyl. Det kanske låter trist, men det kan också vara bra att på förhand bestämma vad ditt företag ska få kosta. Ett företag man brinner för kan annars lätt äta upp hela sparbufferten om man inte drar i bromsen.

  3. Dubbelsäkra och starta mjukt

    Olika satsningar har olika förutsättningar. Att starta butik eller frilansskriva för olika tidningar innebär till exempel olika saker. Men i båda fallen går det att starta mjukt. Som frilansskribent skulle du till exempel kunna jobba deltid medan du startar upp. Startar du en butik på nätet har du inte samma kostnader som med en fysisk butik och är inte bunden till att jobba en viss tid på dygnet. I det fall det går, kan det vara bra att inte helt släppa hela det gamla livet för den nya drömmen helt, utan att stå lite med ett ben i varje läger innan du vet att det bär sig.

  4. Håll nere fasta kostnaderna

    Att starta upp verksamhet där du ensam driver projekt kan kräva allt ifrån att du har en dator på köksbordet till en början, till att du faktiskt vill ha en plats att gå till och kunna ha möten på. Och är ni fler som ska sitta tillsammans är kanske inte hemmajobb ens en möjlighet. Att hyra en skrivbordsplats snarare än att ta på sig fast hyra för en hel lokal kan vara en bra start för verksamheten.
    Se även över andra fasta kostnader företaget kan ha. Försök att hitta alternativ som inte är de mest kostsamma och undvik att binda upp dig alltför länge på fasta utgifter. Att kunna vara flexibel med utgifterna och skala ner är en trygghet om det kommer kärva tider.

  5. Tänk utanför den välkända boxen

    Ok, så du har en bra idé som du tror bär sig. Men tänk igen. Kan du utveckla den ännu mer? Kan du erbjuda något mer som inte är det mest uppenbara, få kunder utanför rusningstid eller till och med utanför lokalen? Om du till exempel har en lokal som står tom på dagtid – kan du erbjuda företag att ha hyra in sig då? Eller om du har ett litet fik på en sommarort, kan du erbjuda picknickkorgar och på så vis få in fler kunder än de som uppehåller sig i lokalen? Alla satsningar som inte innebär en större kostnad för dig men chans till fler intäkter är värda att klura på.

  6. Tänk framåt

    Som egen företagare är det lätt att missa sådant anställda inte ens tänker på. Som att du själv måste lägga undan pengar till pensionen och skaffa försäkringar. Är du osäker på hur mycket du behöver lägga undan, prata gärna med din bank. Så, för en trygg och säker start som företagare, tänk igenom de risker och utmaningar som finns med att vara egenföretagare och börja smått, men sluta aldrig att tänka stort!

Går du också i entreprenörsdrömmar? Hos Nyföretagarcentrum finns Nyföretagarhjälpen där du som nyföretagare och egenföretagare kan få stöd och hjälp för att undvika den konkursvåg som riskerar att slå ut företagsamheten i spåren av covid-19.