Hyra

Att hyra bil innebär helt enkelt att du lånar en bil hos en biluthyrningsfirma eller bensinmack under en viss tid och enbart betalar för den tiden du har den. Priset varierar lite beroende på vilken slags bil du vill ha och var du hyr, men brukar ligga mellan 300-1100 kronor per dygn. Du kan också hyra bilen över ett veckoslut, vilket ofta blir lite billigare.

För det mesta kan du välja om du vill ha fria mil, alltså kunna åka hur långt du vill utan att det ska påverka priset, eller om du vill nöja dig med de mil som ingår (10 mil brukar vara standard). Det kan vara värt att veta att du, i de allra flesta fall, får betala för bränslet själv. Anledningen till att man räknar antal mil är för att allt du kör innebär slitage på bilen.

Fördelarna med att hyra är att du snabbt och enkelt kan bli bilburen när du behöver det och att det dessutom finns möjlighet att hyra på ett ställe och lämna tillbaka på ett annat. Nackdelen är att om du hyr ofta kan det bli onödigt dyrt.

Leasa

När du leasar en bil långtidshyr du den månadsvis, som att prenumerera eller ha ett abonnemang, ungefär. Du har samma tillgång till bilen som om du ägde den, men du slipper lägga ut en stor summa på att köpa, samtidigt som du själv bestämmer under hur lång tid du vill leasa den. Hur mycket det kostar beror på hur länge du knyter upp dig och vilken bil du väljer, men kostnaden kan ligga på mellan ett par tusenlappar i månaden till fem, sex tusen per månad.

Ett vanligt avtal brukar ligga på tre år, och då får du oftast köra runt 4 500 mil. För det mesta ingår service, försäkring, vägassistans, däckbyten och däck för båda säsongerna, däckförvarning och fri lånebil om något skulle hända.

Fördelarna är förstås att du slipper bekosta en ny bil, men nackdelarna är att du är bunden att betala för avtalad tid, du får bara köra för det antal mil ni har avtalat och du kan inte dra av ränta i deklarationen.

Det ingår vägassistans för dig som har vårt Mastercard Guld

Bilpool

I en bilpool delar flera människor på ett visst antal bilar. Du blir medlem och sedan bokar du en bil för så kort, eller lång tid, du behöver den. Bilpool har funnits ett tag, men blir alltmer vanligt och är en bra lösning för dig som snabbt vill ha tillgång till bil utan att äga, men är också bra miljösynpunkt.
Det finns lite olika former för bilpooler, men vem som helst kan starta en egen bilpool och välja hur många som ska kunna vara med och dela på bilarna.

Ändå sugen på att köpa bil? Här är 10 saker att tänka på