Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

15 saker att göra på höstlovet

Flicka drar sin pappa och bror i en skrinda

Höstlovet är ofta välkommet för alla barn, men för vuxna med små plånböcker, eller lite tid att vara ledig, kan det vara svårt att få ihop en hel vecka med spännande aktiviteter. Därför har vi samlat 15 saker du kan göra på liten, eller ingen, budget – och som dessutom ger tid över för den som inte kan vara helt ledig.

 1. Gå i skogen

  Skogen är magiskt vacker på hösten – och där finns dessutom chans att hitta svamp om man har ögonen med sig.

 2. Höstpyssla

  Ta en promenad och plocka in fina grejer från naturen, som färgglada löv. Sen är det bara att gå loss med klister, färg och pynt!

 3. Spela spel

  Det är lite förbjudet att säga högt, men: äntligen är sommaren över och man kan njuta av att sitta inne och mysa! Brädspel får timmarna att flyga.

 4. Halloweenpyssla

  Det finns mängder med roligt man kan göra för att förbereda sig inför Halloweenhelgen, som ju höstlovet avslutas med – allt ifrån att bara fixa utklädnad, fixa pynt till att baka läskiga cupcakes eller godis.

 5. Laga mat

  Ett långkok kan engagera hela familjen och brukar dessutom kunna bli både billig middag och lunch att ta med till jobbet.

 6. Ha en höstpicknick

  Att sommaren är över är ingen anledning att sluta grilla. Ta med det som behövs för att kunna göra upp en eld och gå på utflykt. En korvpaus i frisk höstluft får vem som helst att känna att dagen har varit underbar!

 7. Slappa

  Det är så underskattat – och lyxigt – att inte ha några planer. Glid runt hemma och se vad fantasin kommer på. Det kanske blir att läsa serietidningar hela dagen eller bygga fort där ni kastar strumpbollar på varann? Det fina med att slappa är att man aldrig vet.

 8. Besök en 4H-gård

  Det finns ofta någon i närheten av där man bor. Packa en termos varm choklad och lite mackor och gör en dag av utflykten!

 9. Museum

  Museum är alltid ett säkert kort, oavsett årstid eller väder. Vissa är dessutom gratis och så är det lärorikt – för att inte nämna kul!

 10. Hemmabio är ett underskattat nöje

  Poppa popcorn, fixa dricka, kanske lite smågodis och släck ner. För den som verkligen vill gå "all in" kan det bli ett heldagspyssel med att rita biljetter och klä ut sig till vaktmästare.

 11. Hoppa i vattenpölar

  Det låter som något bara barnen skulle gilla att göra, men vi lovar, det är faktiskt väldigt roligt även för vuxna. Och de där rapporterna som ska lämnas in känns plötsligt långt borta.

 12. Bussluffa

  Lös biljett och åk runt längs buss-eller tunnelbanelinjer för att upptäcka staden du bor i. Hoppa av och se hur nya platser ser ut, hittar ni inget kul kan ni bara åka vidare.

 13. Gör en stop-motion-film

  Samla de bästa figurerna och gosedjuren i huset och gör en enkel film. Du kan ladda ner gratis-appar som tar bilderna och sen sätter ihop dem till en film à la dockfilmer från 80-talet. Allt ni behöver göra är att sätta telefonen i ett stilla läge och flytta figurerna som ni vill ha dem. Och glöm för all del inte att hitta på en Oscarsvärd handling!

 14. Gå till bibblan

  Låna vilka böcker du vill, helt gratis! Många bibliotek har också roliga aktiviteter man kan gå på.

 15. Rensa förråden

  Det låter ju kanske supertrist, men svensken har i snitt flera tusen kronor i förråden i oanvända grejer som går att sälja. Och oväntade tillskott är ju allt annat än trista!