Att jul och nyår kan tära på plånboken är ingen nyhet. Men det nya året är ju nystarternas tid – så låt det gälla även din privatekonomi.

– Se det nya året som en bra tidpunkt att ta kommandot över din ekonomi. Har du ingen budget är det dags att göra en och har du en gammal är det läge att uppdatera den, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Ett bra sätt att skapa, och verklighetstesta, din budget är att spara alla kvitton under en månad. Och då menas verkligen alla.

– Spara kvitton för varje utgift, även för de riktigt små. Ofta är det just småutgifterna man kan spara in på, och det kan bli mycket pengar i slutänden, säger Madelén Falkenhäll.

Det kan handla om en kaffe på väg till jobbet eller lunch på stan lite för ofta.

– Att ta med matlåda istället för att köpa lunch ute är ju ett klassiskt tips. Låter det trist kan du ju börja med att ta med matlåda några dagar varje vecka och kanske låta fredagen bli lite lyxigare med lunch ute. Prata gärna ihop dig med kollegorna så att ni kan göra varandra sällskap i köket, säger Madelén Falkenhäll.

Att se över sina abonnemang och försäkringar är ett annat bra sätt att boosta ekonomin. Kanske har de rullat på länge utan att du egentligen vet hur många de är eller vad de kostar.

– Det är lätt att glömma att säga upp prenumerationer när man testat den där gratismånaden. Gå igenom ditt konto och se vilka kostnader du tycker är okej och vilka som inte längre är nödvändiga. Detsamma gäller försäkringar. Kanske kan du samla dina försäkringar på ett ställe, det brukar ge bra rabatter, säger Madelén Falkenhäll.

Att kika framåt är inte heller fel.

– Stäm gärna av ditt månadssparande, kanske har du råd att höja det, och se över hur du sparar, då omvärlden ständigt förändras. Kolla också om ditt pensionssparande fortfarande är optimalt. Ett bra tips är att gå igenom detta med din bankkontakt, så riskerar du inte att missa något, säger Madelén Falkenhäll.

Sparar du tillräckligt? Det är bra att hålla koll på sitt sparande med jämna mellanrum

Så tar du kommandot över din ekonomi!

  • Gör en budget eller uppdatera din gamla
  • Ta kontroll över småutgifterna – de blir stora tillsammans
  • Gå igenom sådant som försäkringar och prenumerationer. Man har ofta för många eller dubbla.

Kom igång med ditt sparande här