Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så klarar du fattigmånaden januari

Skalar klementiner bland juldekorationer

Det är inte för inte som januari kallas för fattigmånad. Men även om jul och nyår grävt djupa hål i din plånbok, finns det saker du kan göra för att dryga ut kassan och klara dig hela vägen genom årets fattigaste månad.

Julklappar, jul- och nyårsmat. Ja, högtiderna kostar ofta extra. Då kan det vara bra att ha en plan för hur du ska kunna leva billigare årets fattigaste månad.

  1. Håll koll – bara då har du möjlighet att påverka din ekonomi

    För att kunna påverka din situation är steg ett att ha koll på utgångsläget – helt enkelt jämföra dina inkomster och utgifter. Hur mycket har du att leva på?

  2. Tänk efter före, inte efter

    Planera din ekonomi – genom att planera före kan du bättre förbereda din ekonomi. Ett bra knep är att undvika alla spontanköp. Den där latten på väg till jobbet, eller de där andra småköpen som man tror inte kostar så mycket, blir lätt en stor summa när man adderar ihop dem. Använd dig gärna av de appar och digitala verktyg som finns för att hålla koll på vart pengarna tar vägen. Ta med allt du köper, även tuggummipaket.

  3. Håll nere kostnaderna

    Behöver du handla, tänk på hur du kan skruva ned kostnaderna. Att handla second hand eller på köp- och säljsajter är inte bara bra för miljön utan även för plånboken och det dåliga samvetet. Ibland kan man till och med komma över helt oanvända saker till ett betydligt lägre pris.

  4. Sälj sånt du inte behöver

    Undersökning av Sifo Kantar visar att varje svensk i snitt har 38 oanvända saker hemma till ett värde av knappt 20 000 kr. Ett bra sätt att få in extra pengar, och också få ordning hemma, är att gå igenom garderoberna och utnyttja köp- och säljplattformar för att sälja av saker du inte behöver. Ett miljövänligt och kostnadseffektivt kretslopp.

  5. Billiga nöjen

    Att ha roligt måste inte kosta mycket pengar. Ordna hemmabiokväll, laga god mat hemma eller varför inte damma av ett gammalt brädspel?

    Vill du få fler tips? Här har vi samlat 8 billiga saker att göra på jullovet.

  6. Nytt år goda vanor

    Efter helgerna kan det vara skönt med motion. Kombinera det med att spara in på busskort genom att kanske börja gå eller cykla till jobbet, om det är möjligt. Att bjuda in till långpromenader är ett bra alternativ till gymkort. Jobbar du och har tillgång till friskvårdsbidrag är det annars ett bra sätt att starta året som inte gröper hål i egna plånboken.

  7. Matlåda, matlåda, matlåda

    Sist men inte minst, vardagsspararens bästa vän: Matlådan. Med matlåda som lunchsällskap har du på bara en månad sparat ihop hela 1 500 kronor. Fortsätt ett helt år och du har sparat 18 000 kronor! Ett både snabbt och enkelt sätt att få pengarna att räcka. Jobbar du dessutom hemifrån just nu är det ett bra tillfälle att lägga undan de tänkta lunchpengarna på ett sparande.