När Pinky fick veta att hon skulle bli bortgift var hon 15 år och kände inte till sina rättigheter. Hon ifrågasatte inte att det nu var dags att gifta sig. Båda hennes äldre systrar hade gift sig vid den åldern och att hon skulle göra detsamma var förväntat. Men när skollovet var slut och Pinky återvände till Dhaka hände något som fick henne att ändra inställning. En kampanj om riskerna med barnäktenskap, arrangerad av Plan International, blev vändningen.

– Då insåg jag att jag var för ung för att gifta mig. Det som påverkade mig mest var vetskapen att en graviditet vid ung ålder kan leda till döden. En kompis från skolan som gifte sig när hon var 14 år dog under förlossningen och det gjorde mig väldigt rädd.

I dag är Pinky 18 år och känner sig redo för vuxenlivet.

– Jag har mognat. Jag vet hur man hanterar olika situationer och jag har arbetat med småbarn så jag vet hur man tar hand om barn.

De kunskaper om flickors rättigheter som Pinky har fått via Plan International har hjälpt henne att påverka sitt eget liv. Hon är dessutom fast besluten att föra insikterna vidare till nästa generation

– Jag kunde inte tala med min mamma om mina rättigheter. Men i dag är jag mer medveten och kan upplysa mina barn om det.

Läs mer om Plans arbete via länken nedan.

Plan Sverige