Det kan gå snabbt åt båda håll men i det korta perspektivet anses sannolikheten för att det fortsätter upp att vara övervägande. Det framgår av månadsuppdateringen av Investeringsstrategin.

– Oktober blev den värsta börsmånaden på länge Istället för stöd från bolagsrapporer slog rädslan till och säljarna tog över, och det i sin tur spädde på ytterligare säljflöden, säger Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank Analys.

De senaste dagarna har aktiemarknaden åter repat mod och Swedbank Analys förväntar sig att det kommer att hålla i sig i närtid. Medias rapportering kring handelskonflikten har varit stödjande samtidigt som det ser lite ljusare ut kring Brexit.

– Nyheter om handelskonflikten är sannolikt en av de viktigaste katalysatorerna för en mer ihållande positiv trend. Men även framsteg i budgetförhandlingar mellan Italien och EU kan vara sådana. Vi ska inte heller underskatta eventuella nyheter kring stimulanser från Kina, som ofta kan få fart på investerares riskvilja, avslutar Mattias Isakson.

Regionsmässigt väljer Swedbank Analys fortsatt övervikt i USA och Tillväxtmarknader. Fortsatt undervikt i Europa medan portföljvikten i Sverige och Japan ligger kvar på neutral. Ränteplaceringar kvarstår som undervikt i allokeringen. Även kreditplaceringar bedöms ha en begränsad potential och banken behåller en neutral vikt.

Mer information

Tillväxtmarknader adderas till övervikterna (rapporten i pdf)
Swedbanks Investeringsstrategi – Marknaden står inför ett vägval (länk till Aktiellt)
Strategi och allokering på Swedbank.se (samlingssida med rapporter)