Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

e-faktura, autogiro och utbetalning till eget konto

Några vanliga frågor på Swedbanks webbplats rör e-faktura, autogiro och utbetalningar till eget konto. Här får du det viktigaste du behöver veta för att komma igång.

e-faktura

Med e-faktura sparar du både på pappersresurser och egen tid. Du får dina räkningar samlade i internetbanken, vilket ger dig kontroll och överblick över obetalda och betalda räkningar.
e-faktura är samma sak som en vanlig pappersfaktura fast den skickas elektroniskt till internetbanken istället för i pappersversion hem i brevlådan. Fakturan ser ut på nästan samma sätt som pappersfakturan. Ofta innehåller den mer information eftersom det finns plats för länkar på fakturan till information på företagets hemsida. Är du Swedbankkund kan du anmäla dig till e-faktura i internetbanken. Du behöver vara inloggad med säkerhetsdosa eller mobilt bankid för att kunna anmäla dig till e-faktura.

När du får en e-faktura får du ett meddelande om det på startsidan i din internetbank. Klicka på meddelandet för att komma till e-fakturan. Du kan också se alla dina inkomna e-fakturor. Skaffa e-faktura via internetbanken här.

Autogiro

Autogiro är ett enkelt sätt att betala räkningar i tid och passar bra för återkommande räkningar som till exempel hyran, telefonräkningen och försäkringar. Med Autogiro dras betalningen automatiskt på förfallodagen. För att bli ansluten till Autogiro undertecknar du ett så kallat medgivande, som ger betalningsmottagaren fullmakt att dra pengar från det konto du angett. På medgivandet anges villkoren, som du godkänner med din namnteckning. Medgivandeblanketten får du av betalningsmottagaren, och det går även att lägga till autogiromedgivande via internetbanken.

Betalningarna överförs automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagens morgon. Företaget aviserar dig om betalningen, vilket belopp som ska dras och vilket datum pengarna kommer att dras. Stämmer uppgifterna behöver du bara se till att det finns pengar på kontot dagen innan förfallodagen.

Du som är Swedbankkund och har internetbanken med säkerhetsdosa eller mobilt bankid kan själv hantera och kontrollera dina autogiromedgivanden. Du får en sammanställning på alla dina medgivanden, med uppgift om konto för betalning och status på medgivandet. Du kan lägga till, ta bort och ändra medgivanden. Alla genomförda betalningar via autogiro kan du se i din betalningshistorik där de sparas i 18 månader. Du har också möjlighet att stoppa en kommande autogirobetalning senast 16:00 på bankdagen före betalningens förfallodag.
Anmäl autogiro här.

Utbetalningar insatta på konto

Oavsett om du är kund i Swedbank eller inte kan du anmäla ditt kontonummer till bankens kontoregister och få utbetalningar direkt till ditt konto från företag, myndigheter och kommuner som betalar ut pengar via bankens utbetalningssystem. Utbetalningskontot kan du alltså ha i vilken svensk bank som helst, du behöver inte vara kund hos Swedbank. Med e-legitimation meddelar du Swedbank till vilket kontonummer som du vill få din lön och andra utbetalningar.