Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Sålt bostad? Tänk på det här!

Har du sålt din bostad med vinst? Grattis! Men att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt är inte alldeles enkelt. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, rätar ut frågetecknen.

Moving day carrying a lamp and a table
 1. Räkna ut din vinst

  Det första du behöver göra är att räkna hur stor vinst du har gjort. Det gör du genom att ta försäljningspriset minus anskaffningsvärdet (för småhus ingår lagfarten i anskaffningsvärdet). Från den summan får du sedan dra mäklararvode och kostnader för renovering som skett de senaste fem åren. Summan som blir kvar är den vinst du måste skatta för.

 2. Vill du skjuta fram vinstskatten?

  Den årliga räntekostnaden för att ha uppskov togs bort 2021. Att skjuta upp beskattningen av vinsten på en permanentbostad kostar därmed inte något.

  Räntan på befintliga och nya uppskov vid bostadsförsäljning slopades från och med deklarationen som lämnas 2022. Regelförändringen innebär att det från och med inkomståret 2021 inte kommer att kosta något att skjuta upp vinstskatten.

  Den som sålde sin permanentbostad med vinst under åren 2018 till 2020 men inte utnyttjade möjligheten att begära uppskov, kan i efterhand ansöka om uppskov genom att begära omprövning i skatteverkets e-tjänst. Ansökan om uppskov kan ske senast det sjätte året efter det år man sålde sin bostad.

 3. Avdrag vid förlust

  Om du däremot gjort en förlust på din försäljning av privatbostad får du göra avdrag för halva förlusten. På skatteverket.se kan du läsa mer om hur skattereduktionerna fungerar i det fallet.

  En tröst är dock att de flesta bostadsförsäljningar sker för att finanseria en ny bostad – och eftersom försäljning och köp sker på samma marknad är det skillnaden mellan köp- och försäljningspriset på din bostadsaffär som är det intressanta.

  – Det är viktigare att se på förhållandet mellan vad du fick för din gamla bostad och vad du behöver betala för din nya, än att stirra sig blind på exakta summor. Att sälja på en fallande marknad är inte alltid negativt, särskilt inte om du köper en större bostad. Då blir ofta mellanskillnaden, räknat i kronor, mindre, säger Arturo Arques.

"För vinst vid försäljning av privatbostäder gäller i dagsläget att man skattar 22 procent av vinsten. Den som vill kan dock begära uppskov med skatten."

Behöver du hjälp med att deklarera försäljningen av din bostad?

Vår samarbetspartner Lexly kan guida dig i hur du ska räkna ut vinsten/förlusten, eventuell vinstskatt, uppskov och kostnadsavdrag.

Arturo förklarar kortfattat:

 • Den årliga räntekostnaden för att ha uppskov togs bort 2021. Att skjuta upp beskattningen av vinsten på en permanentbostad kostar därmed inte något.

 • Med permanentbostad menas den bostad som du bor och är folkbokförd i. Reglerna om uppskov gäller inte den som säljer en fritidsbostad.

 • Ansökan om uppskov kan ske senast det sjätte året efter det år man sålde sin bostad.

Välj en hemförsäkring som passar dig

Andra läste också

 • Så påverkar ränteläget bolånen

  Vi har tagit hjälp av vår privatekonom Arturo Arques som ska reda ut hur man kan tänka för att göra de bästa valen.

  Så påverkar ränteläget bolånen
 • Låna till renovering? Alternativen och tipsen

  Att låna till en renovering kan ibland vara nödvändigt, och det finns några saker som är bra att tänka på. Här är några tips att ha i åtanke innan du sätter igång.

  Att låna till en renovering